De komst van de Professional Triathletes Organization (PTO) is een verademing voor veel Long-Distance triatleten. De overkoepelende organisatie zorgt voor extra inkomen, een professionalisering van de triathlonsport en een ranking systeem dat alle prestaties van atleten met elkaar vergelijkt. Dat laatste levert de PTO echter ook een hoop kritiek op. Gisteren deelde de organisatie een bericht op Instagram, met daarin de mannen topscores van 2021. In de reacties werd voor een zoveelste keer het rankingsysteem aangevallen. Los van wat verbaasde reacties als ‘wtf’ en ‘huh?’ waren er ook Instagram gebruikers die hun ideeën voor een eerlijker systeem deelden.

Korte uitleg PTO-ranking

Eerder legden we de PTO-ranking al in detail uit, maar hier volgt nog een korte uitleg: de PTO geeft atleten iedere wedstrijd een bepaald aantal punten, waarbij de winnaar minder of meer dan 100 punten krijgt, afhankelijk van zijn finishtijd. Ligt die finishtijd langzamer dan de snelst mogelijke tijd die de PTO inschatte, afgaande op de weersomstandigheden van die dag en het parcours, dan krijgt een atleet minder dan 100 punten (afhankelijk van hoe ver de atleet bij de doeltijd – Adjusted Ideal Time genoemd – vandaan blijft). Wanneer een atleet sneller is dan de Adjusted Ideal Time (AIT), krijgt een atleet dus meer dan 100 punten. In de highscore van 2021, die de PTO gisteren deelde, finishten de beste vijf atleten sneller dan de AIT:

  1. Jan Frodeno 112.86 (Collins Cup)
  2. Gustav Iden 111.34 (Collins Cup)
  3. Gustav Iden 110.18 (Ironman 70.3 World Championship)
  4. Kristian Blummenfelt 109.29 (Ironman Cozumel)
  5. Patrick Lange 108.88 (Ironman Tulsa)

Te veel punten voor de Collins Cup?

Verschillende atleten gaven in hun reacties aan dat de PTO’s ‘eigen’ Collins Cup opvallend veel punten krijgt. Zo reageert ‘Lewis.donovan3’: “Het is duidelijk dat de punten van de Collins Cup overdreven zijn. Ik zou zelfs stellen dat deze punten überhaupt niet mee mogen tellen, aangezien door het race format (hier uitgelegd, red.) iedereen andere omstandigheden had en atleten niet tegelijkertijd raceten; het was een race tussen drie atleten en niet tegen de klok. Maar, zelfs als je dan de Collins Cup al mee laat tellen in de ranking, is de race heel erg overgewaardeerd in punten. Gustav’s prestatie tijdens het WK Ironman 70.3 was de beste Long-Distance prestatie van 2021. Hij had een voorsprong van vier minuten op de tweede atleet in de meest sterk bezette wedstrijd van het jaar en tóch staat hij slechts op een derde plaats in dit puntenoverzicht. Frodeno krijgt dus meer punten voor een race tegen twee mensen in Slowakije? Het slaat nergens op. Atleten moeten de meeste punten krijgen wanneer ze het tegen het sterkste veld opnemen.”

De Amerikaan Sam Long – de nummer vier in de PTO World Ranking – laat merken dat hij het met deze reactie eens is. “Ik ben het 100 procent eens met deze reactie. Het is een moment van…”, reageert hij met een emoticon die zijn schouders ophaalt.

Ook ‘P_powell’ vindt het gek dat Frodeno zoveel punten scoorde tijdens de Collins Cup: “Jan’s snelste tijd bij de Collins Cup levert meer punten op dan Gustav Iden’s prestatie tijdens het WK 70.3 en Kristian Blummenfelt’s prestatie in Cozumel? Ai…”

‘Wereldrecords tellen alleen als Jan Frodeno ze heeft gezet’

‘Kris_haisch’ schrijft: “Laten we slechts een paar mensen uitnodigen voor een wedstrijd en dan laten we die wedstrijd zwaarder tellen dan alle andere races. En wereldrecords tellen alleen als Jan Frodeno ze heeft gezet”, refereert de Instagram gebruiker aan de discussie die recent ontstond nadat de PTO de finishtijd van Blummenfelt in Cozumel niet had toegekend terwijl de finishtijd van Frodeno tijdens de Tri Battle Royale wel geldig was bevonden.

‘Populariteitswedstrijd’

Door dit voorval is het idee ontstaan dat Frodeno een voorkeursbehandeling krijgt. “Waarom zeggen jullie niet gewoon dat jullie Jan het leukst vinden? Jullie rankings zijn niets meer dan een populariteitswedstrijd. Er zijn geen objectieve ranking criteria. Ontwikkel alsjeblieft een systeem dat we serieus kunnen nemen”, reageert ‘Mwanner13’.

‘Dit is absurd’

‘Alecriddle’ legt uitgebreid uit waarom hij vindt dat de winnaars van de Collins Cup niet zoveel punten zouden moeten krijgen: “Het is duidelijk dat de punten die door Gustav Iden zijn verdiend, de tekortkomingen – en subjectiviteit – van de ranking laat zien? Gustav verslaat twee atleten die buiten de top twintig staan tijdens de Collins Cup; dat was een tijdrit zonder druk en zonder tactieken, toch vielen daar meer punten te halen dan tijdens de meest competitieve wedstrijd van het jaar: het WK Ironman 70.3. Tijdens het WK Ironman 70.3 – een wedstrijd waarbij pieken op het juiste moment, omgaan met druk, voeding, tactieken en het strijden binnen een wereldklasse veld belangrijk is – versloeg Gustav iedereen. Tri Rating (het bedrijf achter de rankings, red.) leg dit alsjeblieft uit, want het is absurd.”

Standaard 100 punten voor de winnaar?

Daarnaast stelt een ander voor dat een winnaar standaard 100 punten moet krijgen, waarop andere mensen reageren dat dit er voor zou zorgen dat atleten op zoek gaan naar de meest zwak bezette wedstrijden om zo veel mogelijk punten binnen te slepen.

‘Collins Cup was het hoogste niveau’

Overigens is er ook een Instagram gebruiker die het wél eens is met het aantal punten dat de Collins Cup winnaars toegekend kregen: “De Collins Cup was het hoogste niveau, natuurlijk mogen daar meer punten worden uitgedeeld.”

Dit zou volgens het huidige systeem dat de PTO hanteert echter niet uit moeten maken, want hierin wordt dus alleen naar finishtijden gekeken en niet naar de kwaliteit van een veld.