“Mensen vragen me wel eens wat ik nou écht belangrijk in het leven vind. En of er iets is waar ik bang voor ben. Ik reflecteer zelf ook vaak, en kijk wat ik van dingen vind. Dat is precies de reden waarom ik me via deze triathlon inzet voor KiKa Extreme: het enige waar ik in het leven bang voor ben, is dat er iets met mijn kinderen gebeurt. Als zij ziek zouden zijn, zou dat me enorm aangrijpen en zou ik het heel erg waarderen als iemand anders de moeite zou nemen om te helpen. Juist daarom help ik graag ook die anderen.”

Aan het woord is Tony de Bos en ‘deze triathlon’ slaat in zijn geval op Ironman 70.3 Westfriesland. De Bos is één van de vele KiKa Extreme-deelnemers die de wedstrijd op 26 september in zijn agenda heeft gezet. “Niet om de snelste te zijn. Ik stel mezelf een realistisch doel: ik ben wat ouder, ben nog wat kilootjes te zwaar en ik wil vooral gezond en zonder blessures aan de start verschijnen én ook zonder blessures de finish halen. De tijd maakt mij niet uit, als ik laatste word ook niet. Ik wil gewoon een leuke dag beleven.”

Verknocht aan de triathlonsport

Het zijn realistische, maar ook mooie woorden van de man die de afgelopen tijd verknocht raakte aan de triathlonsport. Een paar jaar geleden stond hij zijn eigen nier nog af aan zijn zieke broer, maar voor hij dat kon, werd hem door een arts wel op het hart gedrukt eerst af te vallen. “Ik begon met wat fietsen en daarna – met een collega – hardlopen. Toen een andere collega vroeg of we mee wilden doen aan een triathlon, deden we dat meteen. Ik ben wel iemand van de uitdagingen.”

Zo komt het dan ook dat De Bos inmiddels verschillende kwart triatlons heeft gedaan en hij de sport eigenlijk niet meer uit zijn systeem kan en wil krijgen. “Triathlon heeft me nu al zoveel gegeven, dat ik hier wel door mee wil gaan”, blikt hij alvast vooruit naar verder dan 26 september. Ondertussen krijgt hij begeleiding bij Tri2one Coaching. “Ik wist dat ik die begeleiding nodig had. Een kwart triathlon lukt nog wel met mijn eigen trainingen, maar voor deze halve had ik meer hulp nodig.”

Voor De Bos is Ironman 70.3 Westfriesland – en het daaraan gekoppelde goede doel – een mooie stok achter de deur. “Ik merk dat als ik geen doel heb, ik het lastiger vind om te trainen. Ik heb iets nodig om naar toe te werken. Ik kom mezelf regelmatig tegen in mijn trainingen, maar ik geniet er iedere keer ook weer van. Ik ben wat dat betreft ook wel positief ingesteld: ik put vertrouwen uit de zwaardere trainingen.”

‘Beetje meer tastbaar’

Twijfelen om zich in te zetten voor KiKa Extreme deed De Bos in ieder geval niet. “Onderzoek naar deze waardeloze ziekte – kinderkanker – is gewoon keihard nodig. Wat dat betreft vond ik de clinic die we onlangs met andere deelnemers hadden, erg fijn. Het klinkt misschien een beetje gek, maar als je andermans verhalen en ervaringen hoort, maakt dat alles toch een beetje meer tastbaar. Het is mooi om te zien dat we een enorme groep zijn, allemaal enorm gemotiveerd om dit voor elkaar te krijgen.”

Doneren voor Tony de Bos – en dus KiKa Extreme – kan via deze link.

Eerder dit seizoen spraken we al met Dennis OuwerkerkDunya RuiterRianne VahlJochem van Dillen, Lieke & Freerk Wouda en Tonny van der Have.