Lucy Charles, drievoudig runner-up van het WK Ironman, winnaar van Challenge Roth en The Championship, keerde afgelopen zondag terug naar haar roots met een deelname aan de British Swimming Selection Trials in London. En dat deed ze absoluut niet onverdienstelijk, want ze zwom niet alleen een scherpe tijd, maar pakte ook de tweede plek. Een goede reden waarom ze dus niet aan de start stond – zoals aanvankelijk wel het plan was – tijdens de SLT Arena Games Rotterdam.

Al stopte ze in 2013 als professioneel zwemmer, liet Charles blijken het nog niet verleerd te zijn toen ze in de eerste honderden meters aan de leiding ging. In de tweede helft van de wedstrijd wisselde ze stuivertje met topfavoriet Leah Crisp, die eerder die week de 800 meter Selection Trials won.

Met nog zo’n 150 meter te gaan probeerde Charles nog eens om de kop over te nemen, maar kwam Crisp er hard overheen. Crisp finishte uiteindelijk met een tijd van 16:46:09 minuut en Lucy Charles tikte een fractie later aan op 16:46:26 minuut. Geen van beiden kwam daarbij in de buurt van de Britse kwalificatie-eis van 16:04 minuut, maar Charles liet wel zien ook als het op zwemmen aankomt nog op hoog niveau mee te draaien.

Haar tijd was slechts elf seconden langzamer dan het PB dat ze behaalde toen ze in 2013 nog bij de Britse zwemselectie zat. Nadat Charles zich in 2012 als open-water zwemmer probeerde te plaatsen voor de Spelen van London, maakte ze in 2014 voorzichtig de overstap naar triathlon.