Na een vijfde plek in Notthingham en ook een vijfde plek bij het WK in Hamburg is de nederlandse equipe vandaag in Edmonton tot een achtste plaats bij de Mixed Team Relays gekomen. Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom stelden daarmee lichtelijk teleur. De wedstrijd werd gewonnen door Australië.
Gisteren kwamen de vier ook al in actie tijdens de individuele races voor mannen en vrouwen, maar nu mochten ze dus weer als team aan de bak. In estafettevorm werd er per persoon 300 meter gezwommen, 6.6 kilometer gefietst en 1.6 kilometer gelopen. Nederland hanteerde dezelfde startvolgorde als bij de eerste twee Mixed Team Relays van dit seizoen. Klamer ging als eerste van start, vervolgens kwam Van der Stel in actie. Hij tikte Kingma aan en uiteindelijk was het Van Egdom die het slotstuk voor zijn rekening nam.
(tekst gaat onder foto verder)
Net als gisteren bij haar individuele race, kon Klamer het tempo van de snelste dames in het water echter niet bijhouden. Als eerste kwam Groot-Brittannië uit het water, op de voet gevolgd door Amerika en Mexico. Uiteindelijk gaf Klamer 16 seconden toe en daarmee kwam ze als negende op het land.
Amerika (Learmonth) en Groot-Brittannië (Spivey) namen op de fiets direct de leiding, gevolgd door een groepje van uiteindelijk circa tien dames. Van die achtervolgende groep maakte ook Klamer deel uit. De Nederlandse reed opvallend veel achteraan de groep en dat viel ook de commentator op. ,,Waarschijnlijk probeert ze haar benen een beetje te sparen tijdens het fietsen. Niet heel gek, na haar inspanning van gisteren.”
(tekst gaat onder foto verder)
Aan het einde van het fietsonderdeel schoof Klamer toch een beetje naar voren in de groep en na een uitstekende wissel begon ze als zesde aan het looponderdeel. Op dat moment lag ze 13 seconden achter de twee koploopsters. Een uitstekend looponderdeel van Klamer zorgde er voor dat ze wel een plaatsje verloor, ze tikte Marco van der Stel als zevende weg, maar wel wat tijd goedmaakte. Van der Stel dook namelijk met een achterstand van 10 seconden op een kopgroep van op dat moment zes landen in het water. In deze fase leek het wel een nadeel voor de Nederlanders dat de kopgroep van zes gevormd was en Nederland daar min of meer alleen en geïsoleerd achter hing.
(tekst gaat onder foto verder)
Terwijl Van der Stel de schade in het water beperkt hield, samen met Tayler Reid kwam hij op een handvol seconden achterstand weer op het droge, werd dat op de fiets anders. Waar Reid wel de aansluiting met de kopgroep vond, moest Van der Stel lossen en daardoor moest hij zijn fietskilometers helemaal alleen afleggen. Vanzelfsprekend kwam hij daardoor op een steeds grotere achterstand die hij niet meer goed kon maken. Uiteindelijk begon hij als achtste en met een achterstand van 28 seconden aan het looponderdeel. Tijdens het lopen verloor Van der Stel echter nog veel tijd. Met een achterstand van 1:14 tikte hij Kingma als elfde weg.
(tekst gaat onder foto verder)
De wedstrijd werd op dat moment aangevoerd door Frankrijk en Groot-Brittannië. Voor Kingma leek de opdracht daardoor eigenlijk bijzonder duidelijk: de schade beperkt houden, aansluiting vinden en de achterstand niet laten vergroten of zelfs verkleinen. Zoals wel vaker liet Kingma in ieder geval direct zien over een goed zwemonderdeel te beschikken want ze schoof tijdens haar 300 meter meteen twee plekjes op. Als negende kwam ze uit het water en daarbij snoepte ze ook nog eens zes seconden van de achterstand af.
Ondertussen nam Groot-Brittannië tijdens het fietsen afstand van de overige landen en ook tijdens het hardlopen bleef die voorsprong behouden (20 seconden). Kingma bleef negende, maar zag haar achterstand na het fietsen wel oplopen tot 1:36. Tijdens het lopen werd die achterstand nog wat groter (1:54) maar schoof ze wel een plekje op. Daardoor kon Jorik van Egdom als achtste van start.
(tekst gaat onder foto verder)
Van Egdom verloor tijdens het zwemmen echter weer twee plaatsen en ook wat tijd. Met een achterstand van 2:18 begon hij aan het fietsonderdeel. Tijdens het fietsen werd Groot-Brittannië ondertussen weer bijgehaald door Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Australië, Amerika en België. Deze landen begonnen gezamenlijk aan het afsluitende looponderdeel. Van Egdom begon als tiende en met een achterstand van 2:20 aan zijn laatste 1600 meter.
De wedstrijd werd uiteindelijk in de laatste paar honderd meter beslist in het voordeel van Australië. Na 1:19:29 kwam deze ploeg over de finish. Amerika volgde op twee seconden en pakte daarmee het zilver. Het brons was voor Nieuw-Zeeland. Zij gaven tien seconden toe op Australië.
Nederland werd, dankzij een goed looponderdeel van Van Egdom, uiteindelijk nog achtste. De Nederlanders gaven 2:50 toe op de winnaars.