Ironman Hawaii belooft ieder jaar weer een groot spektakel: de beste pro’s ter wereld strijden om de wereldtitel op het idyllisch ogende eiland en het is hen er dan ook alles aan gelegen om deze wedstrijd op hun naam te schrijven. Bij de mannen lijken de ogen het meest gericht op Jan Frodeno, regerend Wereldkampioen Patrick Lange, Sebastian Kienle en in misschien iets mindere mate Alistair Brownlee, Cameron Wurf en Lionel Sanders. Bij de vrouwen mogen we veel verwachten van regerend Wereldkampioen Daniela Ryf, maar ook Lucy Charles en Anne Haug lijken aanspraak te kunnen maken op de overwinning. De Nederlandse trots – als we het hebben over de pro race – wordt uiteraard verdedigd door Els Visser. In totaal staan er 23 Nederlanders aan de start op Kona.
Allereerst de mannenrace: de afgelopen vijf jaar gedomineerd door Duitse atleten en ook nu lijkt de kans dat dit opnieuw gebeurt vrij groot. In 2014 was het Sebastian Kienle die op Kona zegevierde, in 2015 en 2016 was die eer voor Jan Frodeno weggelegd en de afgelopen twee editities – 2017 en 2018 – toonde Patrick Lange zich onverslaanbaar. Vorig jaar deed hij dat ook nog eens in een verpletterend parcoursrecord van 7:52:39, waarmee hij de eerste atleet ooit was die op Kona onder de magische grens van 8 uur dook.
Doorbreekt iemand Duitse hegemonie?
Veel ogen zijn dan dus ook gericht op deze drie Duitsers, al liggen er meer kapers op de kust. De Belgische Bart Aernouts – vorig jaar nog enigszins verrassend tweede – zal er vanzelfsprekend alles aan doen de Duitse hegemonie te doorbreken en ook Cameron Wurf zal ongetwijfeld van zich doen spreken. De Australiër zal naar verwachting met achterstand op de favorieten uit het water komen, maar staat bekend als bijzonder sterke fietser en dat is dan ook het onderdeel waar hij het verschil moet maken. Afgelopen jaar scherpte hij het fietsrecord op Kona nog aan tot 4:09:36 uur en het valt zeker niet uit te sluiten dat Wurf opnieuw tot grootse dingen in staat is.
Het niveau van tweevoudig Olympisch Kampioen Alistair Brownlee valt daarentegen lastiger in te schatten. De Brit maakte dit jaar in Ierland zijn debuut op de Long Distance – dat deed hij met winst – maar vanwege het slechte weer werd er tijdens die race niet gezwommen. Feitelijk gezien heeft Brownlee dus nog nooit een ‘hele’ volbracht, maar tot één van de grootste outsiders wordt hij desalniettemin gerekend. Datzelfde geldt voor David McNamee, al is de Schot eigenlijk wel meer dan ‘slechts’ outsider. De afgelopen twee edities pakte hij het brons op Kona en daarmee toont hij aan consistent tot één van de beste atleten ter wereld te behoren.
Ryf de te kloppen vrouw
Bij de vrouwen lijkt er op papier één grote favoriet: Daniela Ryf. De Zwitserse won de afgelopen vijf edities op Kona en is dus echt de te kloppen vrouw. Ondanks dat Ryf vorig jaar tijdens het zwemmen nog werd gestoken door een kwal – en daardoor behoorlijk wat tijd verloor – lukte het haar om de race in een ijzersterk race record op haar naam te schrijven: 8:26:16 uur. Met haar vorm zit het in ieder geval wel goed, want vorige maand kroonde Ryf zichzelf in Nice ook al – voor de vijfde keer – Wereldkampioen Ironman 70.3.
De meeste tegenstand lijkt Ryf te mogen verwachten van de Britse Lucy Charles. Zij zal naar verwachting het veld gelijk op een hoop gooien in het water: tijdens het zwemmen blijkt zij vrijwel altijd te sterk voor de rest van het veld en afgelopen jaar brak zij nog het zwemrecord met een tijd van 48:13 minuut. Het is voor Charles noodzaak haar voorsprong hier zo groot mogelijk te maken en dan te hopen dat dit voldoende is om tijdens het fietsen en lopen te handhaven. Het lijkt een understatement om te zeggen dat dit lastig wordt, want met een fietstijd van 4:26:07 brak Ryf vorig jaar nog het fietsrecord. Ondertussen was het toen de Duitse Anne Haug die zich, vanuit de achterhoede, naar een mooie derde plaats liep. Het was dan ook Haug die vorig jaar de snelste looptijd neerzet en daarom wordt zij ook dit jaar tot één van de kanshebbers geteld. Twee outsiders waar ook rekening mee gehouden zal worden, zijn Sarah True en Daniela Bleymehl.
Els Visser: ‘Ik ga gewoon genieten’
Lastiger zal het worden voor de Nederlandse Els Visser, die haar debuut op Kona maakt. Zij plaatste zich begin juni in Cairns en focust zich sindsdien grotendeels op het Wereldkampioenschap op Hawaii. Nuchter genoeg maakt ze zichzelf echter geen al te grote illusies en laat ze weten het al als een overwinning te zien om überhaupt te mogen starten. ,,Ik ga gewoon genieten en ben vooral benieuwd waar ik sta in dit ijzersterke veld”, liet ze afgelopen week nog tijdens een interview ontvallen.
Nederlandse Age Groupers
Naast Els Visser komen de volgende Nederlandse Age Groupers in actie: Roy Lagerburg, Tom Oosterdijk, Derk de Korver, Dorothé Vrieze, Sjoerd Algera, Niels Ros, Tjebbe Venema, Rosanne de Boer, Bart Hollemans, Niels Kerdel, Martin Kleinjan, Henk van Laar, Arjen Langbroek, Daniel Nagel, Pepijn van Overeem, Jan-Peter Simons, Anton Smit, Dennis van der Meer, Gert van der Vinden, Marcel van Wees, Rahel Bellinga en Haitske Overbeek.
3athlon Hawaii Poule
Doe je nog niet mee aan de 3athlon Hawaii poule, maar wil je met bovenstaande kennis toch kans maken op mooie prijzen? Check onze poule dan hier! Het invullen van de poule kan tot 17:30 uurNederlandse tijd.