Hij reed ooit – in 1998 om precies te zijn – de Parijs-Dakar rally en is niet onbekend met extremen, maar nu wacht zijn volgende uitdaging: Toine van Gog staat op de startlijst van Ironman 70.3 Nice en zal daar later dit jaar zijn eerste halve triathlon racen. Tegelijkertijd zet hij zich in voor het goede doel: KiKa Extreme. “Ik vraag me wel eens af waarom we zoveel geld steken in raketten die naar Mars worden gestuurd. Er is zoveel geld nodig, veel dichter bij huis.”
Dat er veel geld nodig is voor het onderzoek naar kinderkanker is in ieder geval een keiharde realiteit en KiKa Extreme zet zich al jaren met tientallen triatleten – veelal beginners – in om dat geld bij elkaar te krijgen. Met succes overigens, en dit jaar draagt Van Gog daar dus aan bij. “Ik heb al verschillende kortere triathlons gedaan, maar dit wordt mijn eerste halve. Vijf á zes jaar geleden ben ik aanraking gekomen met deze sport en ik was er direct weg van. Ik ben ook wel iemand die graag de grenzen opzoekt. Ik vind vooral de uitdaging mooi.”
Echt sportief was Van Gog naar eigen zeggen nooit: als kind judode hij, maar daarna was hij vaak te druk met zijn werk: het runnen van een eigen garage die zich voornamelijk richt op het repareren van vrachtwagens. “We zijn 24 uur in beweging. Voordat ik als monteur meereed aan Parijs-Dakar, heb ik wel getraind om in conditie te zijn. Die race duurde iets van 18 dagen en is echt extreem. Toen ik terugkwam, was ik écht gesloopt. Wat dat betreft – zeker qua tijdsbestek – valt een triathlon wel mee.”
‘Wil niet helemaal gesloopt over finish komen’
Toch snapt Van Gog als geen ander dat ook het volbrengen van een halve triathlon best een uitdaging is, zeker op het zware parcours in Nice. “Maar ik heb me voorgenomen dat ik hem op een goede manier wil volbrengen; ik wil niet helemaal gesloopt over de finish komen. Vooralsnog gaan de voorbereidingen – ik word goed geholpen door Tri2one Coaching – erg goed en heb ik veel vertrouwen. Ik stel ook niet al te gekke doelen, maar wil binnen de zes uur finishen.”
Net als veel Nederlanders kwam Van Gog ook – zijdelings – in aanraking met kinderkanker. Sid, de zoon van een nicht van zijn vrouw, overleed op 17-jarige leeftijd en daarnaast kent Van Gog ook een andere KiKa Extreme-deelneemster die wij eerder interviewden. “Medea verloor haar dochter anderhalf jaar geleden. Ik ken haar uit het dorp en van de sportschool. Samen besloten we een triathlon voor KiKa te doen, in Barcelona, maar vanwege corona is dat nu Nice geworden.”
‘Er lijkt een beetje een taboe op deze ziekte te rusten’
Lang hoefde Van Gog niet na te denken om zich in te zetten voor het goede doel, des te meer omdat het KiKa Extreme is. “Op deze ziekte lijkt een beetje een taboe te rusten. Kinderen die kanker hebben: daar wordt niet heel veel over gesproken. Terwijl het een verschrikkelijke ziekte is. Het hebben is al erg, maar als je het overleeft, heb je ook heel lang de angst dat het terugkeert. Het erover praten lukt heel vaak niet. De pijn en het verdriet zijn vaak te vers en te heftig. Of mensen durven het niet zo goed.”
Wat dat betreft is Van Gog dan ook blij dat hij zich zo kan inzetten om een steentje bij te dragen. “Ik heb ook vaak geld ingezameld voor onderzoek naar ALS – door mee te doen aan de Amsterdam City Swim – maar ik merk dat het voor KiKa Extreme gemakkelijker gaat. Iedereen heeft kinderen of kent kinderen. Deze ziekte komt voor heel veel mensen dichterbij en is daardoor ook meer tastbaar. Laten we wel wezen: wat is het dan voor kleine moeite om zelf een triathlon te doen?”
Online veiling: ‘Hopelijk grote klapper’
De afgelopen periode haalde Van Gog al enorm veel geld op – zijn teller is de achtduizend euro al ruimschoots gepasseerd en doneren kan natuurlijk nog steeds – en binnenkort hoopt hij nog een flinke ‘klapper’ te maken. “Dan houden we een online veiling. Weekendjes weg, dinerbonnen, kinderzitjes, tassen die gemaakt worden van oude vrachtwagenzeilen: je kunt het zo gek niet bedenken of we veilen het. Alles om zoveel mogelijk geld voor KiKa Extreme in te zamelen.” Meer informatie over deze veilig via deze pagina.
De komende weken zullen daarnaast zijn trainingen worden opgevoerd. “Ik train zo’n zes, zeven keer per week. Dat vind ik fijn, want ik wil die halve triathlon eigenlijk met twee vingers in mijn neus kunnen halen.”
Eerder dit seizoen spraken we al met Dennis Ouwerkerk, Dunya Ruiter, Rianne Vahl, Jochem van Dillen, Lieke & Freerk Wouda, Tonny van der Have, Tony de Bos en Kim Jeucken.