Na Hamburg is dit weekend het Canadese Edmonton het decor voor de ITU World Triathlon Series. In de zesde wedstrijd zullen vijf Nederlandse atleten van start gaan. Rachel Klamer, Maya Kingma en Kirsten Nuyes gaan van start bij de elite vrouwen. Marco van der Stel en Jorik van Egdom gaan van start in het mannenveld.

Elite Vrouwen
Met nog drie World Triathlon Series te gaan, staat Rachel Klamer op een tweede plaats in het klassement om de wereldtitel. Bij de vorige WTS-wedstrijd in Hamburg eindigde Klamer, ondanks een harde valpartij, op een twaalfde plaats. In Edmonton zal de atlete onder andere concurrentie krijgen van de Amerikaanse Katie Zafares die de WTS-ranking leidt met 3493 punten (854 punten meer dan Klamer). Ook de nummer drie in het klassement, de Britse Vicky Holland, is vertegenwoordigd in Edmonton. De wereldkampioene van 2016 en 2017, de Bermudaanse Flora Duffy, heeft zich afgemeld voor de wedstrijd van vanavond en kan haar wereldtitel – die aan het eind van de World Triathlon Series vergeven wordt – daardoor niet prolongeren.

Naast Klamer gaan ook Maya Kingma en Kirsten Nuyes van start in Edmonton. Kingma staat op een 36e plaats in de tussenstand. Een week geleden finishte ze als dertiende op het Europees kampioenschap sprint triathlon en in de laatste WTS-wedstrijd in Hamburg eindigde ze op een 29e plaats.

Nuyes behaalde begin dit seizoen een 28e plaats bij de World Triathlon Series in Abu Dhabi en bij de ETU cup in Wuustwezel eind juni veroverde ze voor het eerst een podiumplaats bij de elites. De atlete die zich in de eerste helft van dit seizoen vooral richtte op de sprintafstand, zal zich in Edmonton voor het eerst meten met de internationale top over een olympische afstand.

Rachel Klamer in de wisselzone tijdens de WTS Hamburg (Foto: International Triathlon Union)

Elite Mannen
In de eliterace bij de mannen zijn het Marco van der Stel en Jorik van Egdom die Nederland vertegenwoordigen. Dat Van Egdom in vorm is heeft hij laten zien met zijn overwinningen bij de ETU Cup in Weert en in de Duitse Bundesliga. Bij de WTS in Hamburg mocht hij niet starten, maar in Edmonton kan hij zich nu eindelijk meten met de wereldtop. Van der Stel staat op een 38e plaats in de tussenstand. In Hamburg eindigde hij nog op een 31e plaats.

De nummers één, twee en drie in het klassement bij de mannen zijn allemaal van de partij in Edmonton. Met 4641 punten gaat de Spaanse Mario Mola aan de leiding, gevolgd door de Franse Vincent Luis (3133 punten). De Zuid Afrikaanse Richard Murray staat met 2506 punten op een derde plaats. In dezelfde volgorde eindigden deze mannen bij de laatste WTS-wedstrijd in Hamburg.

Mixed Relay Series
Een dag na hun individuele deelname komen Klamer, Kingma, Van Egdom en Van der Stel zaterdagnacht nogmaals in actie bij de Mixed Team Relay. Dit is de derde wedstrijd waarbij de atleten punten kunnen verzamelen om zich te kwalificeren voor het nieuwe olympische onderdeel. Het team eindigde zowel in de eerste Mixed Relay Series in Notthingham als tijdens het WK in Hamburg op een vijfde plaats en zal opnieuw voor een top 8 klassering gaan.