Gisteren was het bij de NTB de laatste dag voor zowel Algemeen Directeur Rembert Groenman en Technisch Directeur Adrie Berk. Eerder werd al duidelijk dat zij hun taken niet meer konden uitvoeren nadat bleek dat er veel mis is rond voornamelijk het NTC – iets dat jaren werd verzwegen – maar dat zij nog wel tot 1 februari in dienst bleven.

In het geval van Berk was dat vooral om zijn opvolger in te werken en dus zijn taken zorgvuldig over te dragen. Het is onduidelijk of dat inmiddels op een goede manier is gebeurd, maar Henry Bonnes, de Technisch Directeur die op 10 januari van dit jaar werd gepresenteerd, staat in ieder geval voor de zware taak om heel wat ‘rotzooi’ uit het verleden op te ruimen. Op dit moment loopt er een onderzoek naar misstanden op het NTC uit het verleden, is er nog steeds geen reactie gegeven op het onterecht verlenen van A-statussen aan atleten die daarvoor een maandelijks bedrag moesten betalen en zitten veel coaches/trainers, die door gedupeerde atleten in alle onderzoeken werden genoemd als grote stoorzenders, nog op hun plaats.

Tegelijkertijd werkt een nieuw bestuur sinds eind november aan een betere toekomst en worden zichtbaar, maar voorzichtig, de eerste stappen genomen. Toch is het nog onduidelijk wie de nieuwe Algemeen Directeur wordt. Navraag bij het bestuur leverde iets meer duidelijkheid op. “We gaan daar op niet al te lange termijn iets over zeggen. We weten nog niet precies wanneer, maar komen er op terug.”

De eerste banden met het verleden zijn vandaag, met het vertrek van Groenman en Berk, in ieder definitief gebroken.