Net als het WK Aquathlon en het WK Cross Triathlon, liet het WK Duathlon even op zich wachten. Het Wereldkampioenschap zou eigenlijk onderdeel zijn van het WK Multisport in Almere, maar gezien de coronamaatregelen werd het WK Duathlon verplaatst naar Aviles, Spanje. Dat betekent dat tien Nederlandse atleten nog staan te springen om aanstaande zaterdag of zondag in actie te komen en een gooi te doen naar de medailles. Bij de elite zal Daan de Groot zich als enige Nederlandse man meten met de wereldtop, terwijl bij de dames drie atleten op de startlijst staan: Ann Schoot Uiterkamp, Sophie van der Most en Karin Nieuwenhuijsen.

In de categorie U23 zullen Thomas Cremers, Mathijs Weijkamp en Dorian Horsten zaterdag alles geven om op een zo hoog mogelijke positie te eindigen. Cremers stond al eens op het podium in een WK U23, werd Nederlands Kampioen duathlon in 2019 en in 2020 werd hij vierde op het EK in de categorie U23. Weijkamp werd eerder dit jaar vijfde op het EK duathlon voor U23. Bij de junioren mannen maken Mischa Hermans, Timo Feenstra en Valentin van Wersch zich op voor hun race, die op zondag plaatsvindt, een dag na de race van de elite en U23. Er staan geen vrouwen aan de start in de categorie U23 en bij de junioren.

Daan de Groot won dit jaar het Nederlands Kampioenschap duathlon in Almere en greep bij het WK Powerman Zofingen net naast de medailles. In 2019 werd hij Europees Kampioen Middle Distance duathlon. Een aantal topfavorieten voor de winst aanstaande zaterdag, zijn de Franse Yohan Le Berre, de Belgische Angelo Vandecasteele en de Belgische Arnaud Dely.

Duatleet Ann Schoot Uiterkamp werd dit jaar derde op het EK Duathlon in Targu Mures en pakte in 2019 een vierde plaats op het WK Long Distance duathlon, die ze in 2018 zelfs wist te winnen. Van der Most focust zich meer op triathlon, maar leverde ook als duatleet mooie prestaties: zo werd ze in 2018 tweede op het EK Duathlon U23 en bekleedde ze in 2019 een derde plaats op het NK. Nieuwenhuijsen kwam dit voorjaar als dertiende over de streep bij het EK Duathlon in Targu Mures. Een paar favorieten voor de winst bij de dames zijn de Oostenrijkse Sandrina Illes, de Franse Garance Blaut, de Franse Marion Legrand en de Spaanse Maria Varo Zubiri.

Starttijden

Aanstaande zaterdag om 13.15 uur trappen de elite en U23 vrouwen het WK Duathlon af. De elite en U23 mannen volgen om 16:10 uur. Zondag om 15:25 mogen de junioren vrouwen los en om 17:10 de junioren mannen.