Morgen mogen maar liefst zeven Nederlandse triatleten los tijdens de eerste grote World Triathlon wedstrijd van het jaar: de World Triathlon Championship Series Yokohama en de World Triathlon Para Series Yokohama. Bij de elite staan Donald Hillebregt, Maya Kingma en Rani Skrabanja aan de start. In de para race zullen Jetze Plat, Geert Schipper, Maurits Morsink en Nico van der Burg alles op alles zetten om een zo hoog mogelijke positie in de einduitslag te bekleden. We zetten een paar leuke en handige feitjes over de races van dit weekend op een rij.

De WTCS en WTPS in Yokohama zijn de eerste Olympische kwalificatiewedstrijden in ruim een jaar tijd. Vorig jaar maart besloot World Triathlon de ranking te bevriezen vanwege het coronavirus.

Wanneer:

Alle wedstrijden vinden plaats op zaterdag 15 mei. De para triatleten trappen hun wedstrijd om 23:50 uur Nederlandse tijd af. De elite dames starten iets later en duiken om 03:15 uur ‘s nachts Nederlanse tijd het water in. Drie uur later – om 06:06 uur ‘s ochtends – starten de elite mannen hun race.

Live te volgen:

Mensen die graag vroeg opstaan om de races te zien, kunnen deze live volgen via TriathlonLive.tv (voor abonnees).

Afstanden:

WTCS Yokohama is een Olympische afstand: 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en tien kilometer lopen. De para race gaat over de sprint afstand en is dus goed voor 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en vijf kilometer lopen.

Vrouwen race:

Bij de dames is de Amerikaanse Katie Zaferes één van de grote favorieten. De atlete won de WK-titel in 2019 deels vanwege haar sterke overwinning in Yokohama dat jaar. Ze jaagt op een directe Olympische kwalificatie, want Amerikanen die dit weekend op het podium eindigen, zijn verzekerd van een plekje op de Spelen. De eveneens Amerikaanse Taylor Spivey – die ondertussen haar bagage terug heeft – en Summer Rappaport hebben echter hetzelfde doel, dus er zou wel eens een spannende strijd tussen de Amerikanen los kunnen branden.

Namens Nederland zullen we Maya Kingma en Rani Skrabanja dus in actie zien. Voor Skrabanja is het haar eerste race in Yokohama. Kingma deed er al eerder ervaring op, racete sowieso al vaker in Japan, en werd in 2019 zevende in deze race. Daarmee greep ze destijds nét mis voor een Olympische kwalificatie. Ondertussen heeft ze deze alsnog verdiend.

Iemand die zal proberen Zaferes het vuur aan de schenen te leggen dit weekend en wel eens hoge ogen kan gooien gezien haar sterke ontwikkeling de afgelopen maanden, is de Schotse Beth Potter. De atlete kwam de afgelopen weken goed in het nieuws dankzij een sterke overwinning tijdens de SLT Arena Games London en de 14:41 minuut die ze op vijf kilometer liep.

De jongste deelnemer is de 19-jarige Deense Sif Bendix Madson en de oudste deelnemer bij de dames is de 39-jarige Zuid-Afrikaanse Gillian Sanders.

    Mannen race: 

    Bij de mannen staat de Franse Vincent Luis absoluut bovenaan het lijstje favorieten. De atleet won de wedstrijd in Yokohama in 2019 en won dat jaar ook de Wereldtitel. Naast Luis zijn er nog een aantal Fransen waar rekening mee gehouden mag worden: zoals Leo Bergere, Dorian Coninx en Pierre LeCorre. Zij jagen allemaal op een Olympische kwalificatie en slechts voor drie Franse atleten is er plek.

    De Spaanse Fernando Alarza liet twee keer eerder in deze race zien dat hij een sterke atleet is. Hij nam al zeven keer deel aan de wedstrijd in Yokohama en stond twee keer op het podium: één keer met een tweede plek en één keer met een derde plek.

    Bij de mannen zijn de Portugese Vasco Vilaca en de Duitse Tim Hellwig met hun 21 jaar de jongste atleten. De Mexicaanse Irving Perez, de Mexicaanse Crisanto Grajales, de Oekraïense Rotislav Pevtsov, de Russische Dimitry Polyanskyi én de Oostenrijkse Lukas Hollaus behoren tot de oudste atleten; zij zijn allemaal 34 jaar oud.